Machteld Kerkmeester

best music for small harp

Harp in de Klas is een project van Machteld Kerkmeester

6257a0_8f4794612fec443abf4e6dd20722d88a

Als tienjarige kreeg ik mijn eerste harplessen. Toen was harpspelen nog iets heel bijzonders. Inmiddels ben ik ruim dertig jaar professioneel harpiste en harpdocent. Ik studeerde in 1995 af bij Theresia Rieu aan het Rotterdams Conservatorium.
Ik zet me in om de harp toegankelijker te maken, voor kinderen maar zeker ook voor volwassenen. Ik treed regelmatig op en geef workshops aan groepen met 26 kleine harpjes.  Zo leerde ik een groep blinden en slechtzienden harp spelen en verraste ik een complete familie met een workshop harp op een bijzondere verjaardag. Het project voor de basisschool Harp in de Klas heb ik ontwikkeld tot een efficiënte methode om kinderen op een zeer eenvoudige manier muziek te laten maken met een klas vol harpjes. Bijzonder om te zien dat kinderen op scholen in Nederland en België voor aanvang van de harples verwachten dat het niet eenvoudig zal zijn om harp te spelen, maar achteraf aangeven dat ze de harples als leuk en ontspannend hebben ervaren. Het is iedere keer weer een feest om te zien hoe goed de kinderen zich laten leiden en vol overgave muziek weten te toveren uit de kleine harpjes. De trotse leerkrachten genieten zichtbaar van deze verrassende kant van hun groep.
Voor mijzelf is het belangrijkste doel om met dit project zoveel mogelijk kinderen de kans te geven hun eigen muzikale mogelijkheden te ontdekken!
Ik hoop ook uw leerlingen daarbij te mogen helpen.
Hartelijke groet,
Machteld Kerkmeester